Beveiligingstechnieker plaatst bekabeling bij bedrijf

Waarom je geen alarmsysteem zelf moet installeren

Akkoord, een doe-het-zelf-alarmsysteem is een pak goedkoper om te plaatsen. Alleen zijn er ook heel wat nadelen verbonden aan een alarmsysteem dat je zelf gaat plaatsen.

Vraag je offerte aan

Voordeel van het doe-het-zelf alarmsysteem

Uiteraard is er steeds een zeer belangrijk voordeel verbonden aan zo’n zelfbouwpakketje dat je kan vinden bij vele doe-het-zelfzaken als Macro, Hubo en dergelijke. Het is een pak goedkoper in werkuren. Hierdoor kan je besparen op de totaalprijs.


Nadelen van een alarmsysteem zelf te plaatsen

Het belangrijkste nadeel is dat er bij een zelfgeplaatst alarmsysteem geen verbinding wordt gemaakt met een meldkamer. Je krijgt hooguit een melding op je smartphone als het systeem in alarm gaat. Dan wordt het kiezen: zelf gaan kijken of contact opnemen met de politie?

Indien jij naar de politie belt met de melding van een inbraak, riskeer je een hoge boete als ze onnodig moeten langskomen. Je moet dus zelf kunnen inschatten of het al dan niet loos alarm is.

De medewerker in de meldkamer kan vaak al zien wat er net aan de hand is. Door de inluisterfunctie in een alarmsysteem kan er sneller bevestigd worden of er effectief iets aan de hand is. Securitybedrijven krijgen bovendien ook prioriteit wanneer ze de politie contacteren.

Een standaard alarmsysteem dat je vindt in de meeste doe-het-zelf zaken kan ook vaak vals alarm geven als het niet juist geïnstalleerd is of op de verkeerde plek staat. Wanneer er dan een spin of ander insect over een detector kruipt, gaat het alarm af omdat dit beweging en/of warmte detecteert. Een stroompanne kan er ook voor zorgen dat je alarm al helemaal niet meer thuis geeft.

Een ander probleem is de meldingsplicht voor alarmen die over een sirene beschikken. Indien dit buiten hoorbaar is, moet dit eerst geregistreerd worden bij de federale overheidsdienst. Als particulier is dit een ingewikkeld en moeilijk proces.

Interesse in een anti-inbraaksysteem?

Vertrouw op een expert. Een Varel Security-adviseur komt graag bij je langs voor een gratis veiligheidsanalyse. Heb je een vraag of probleem voor ons? We helpen je met veel plezier verder.

Meer blogartikels

1920 house burning with fire generative art by a i
Tips & tricks
Voor woningen
Brandbeveiliging

Brandgevaar in de zomer: tips om veilig te blijven

Zonneschijn en droogte: een gevaarlijke mix voor een zomerbrand. Ontdek hoe je veilig kunt blijven en je woning kunt beschermen tegen brandrisico's.

Beveiligingstechnieker plaatst brandsirene voor brandbeveiliging bedrijf
Tips & tricks
Voor bedrijven
Brandbeveiliging

Brandveiligheid op de werkvloer: tips en advies

Is jouw bedrijf brandveilig? Ontdek hoe je preventieve maatregelen kunt nemen, een evacuatieplan kunt opstellen en snel kunt handelen in geval van brand.