20220819 yappa varel security WEB 605

Waarom een alarmsysteem zelf plaatsen niet het beste idee is

Akkoord, een doe-het-zelf-alarmsysteem is een pak goedkoper om te plaatsen. Alleen zijn er ook heel wat nadelen verbonden aan een alarmsysteem dat je zelf gaat plaatsen.

Voordeel van het doe-het-zelf alarmsysteem

Uiteraard is er steeds een zeer belangrijk voordeel verbonden aan zo’n zelfbouwpakketje dat je kan vinden bij vele doe-het-zelfzaken als Macro, Hubo en dergelijke. Het is een pak goedkoper in werkuren. Hierdoor kan je besparen op de totaalprijs.

Nadelen van een alarmsysteem zelf te plaatsen

Het belangrijkste nadeel is dat er bij een zelfgeplaatst alarmsysteem geen verbinding wordt gemaakt met een meldkamer. Je krijgt hooguit een melding op je smartphone als het systeem in alarm gaat. Dan wordt het kiezen: zelf gaan kijken of contact opnemen met de politie?

Indien jij naar de politie belt met de melding van een inbraak, riskeer je een hoge boete als ze ze onnodig moeten langskomen. Je moet dus zelf kunnen inschatten of het al dan niet loos alarm is.

De medewerker in de meldkamer kan vaak al zien wat er net aan de hand is. Door de inluisterfunctie in een alarmsysteem kan er sneller bevestigd worden of er effectief iets aan de hand is. Securitybedrijven krijgen bovendien ook prioriteit wanneer ze de politie contacteren.

Een standaard alarmsysteem dat je vindt in de meeste doe-het-zelf zaken kan ook vaak vals alarm geven als het niet juist geïnstalleerd is of op de verkeerde plek staat. Wanneer er dan een spin of ander insect over een detector kruipt, gaat het alarm af omdat dit beweging en/of warmte detecteert. Een stroompanne kan er ook voor zorgen dat je alarm al helemaal niet meer thuis geeft.

Een ander probleem is de meldingsplicht voor alarmen die over een sirene beschikken. Indien dit buiten hoorbaar is, moet dit eerst geregistreerd worden bij de federale overheidsdienst. Als particulier is dit een ingewikkeld en moeilijk proces.