Beveiligingstechnieker plaatst brandsirene in industriële setting

Brandveiligheid op de werkvloer: tips en advies

Is jouw bedrijf brandveilig? Ontdek hoe je preventieve maatregelen kunt nemen, een evacuatieplan kunt opstellen en snel kunt handelen in geval van brand.

Vraag je offerte aan

Als bedrijfseigenaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je personeel en eigendommen. Dit omvat ook brandveiligheid. Het is van vitaal belang om te weten wat te doen bij brand en om preventieve maatregelen te nemen om brand te voorkomen. In deze blog zullen we bespreken wat bedrijven kunnen doen om brandveiligheid te waarborgen en hoe te handelen in geval van brand.

Preventieve Maatregelen

Het nemen van preventieve maatregelen is essentieel om brand te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die bedrijven kunnen nemen om de kans op brand te verminderen:

 1. Onderhoud van apparatuur: Zorg ervoor dat alle elektrische apparatuur regelmatig wordt onderhouden en dat de bedrading en stekkers in goede staat zijn. Elektrische apparaten die te heet worden, kunnen brand veroorzaken, dus zorg ervoor dat de temperatuur van de apparatuur regelmatig wordt gecontroleerd.
 2. Brandbare materialen: Verminder het risico van brandbare materialen in het gebouw en zorg ervoor dat deze goed worden opgeslagen. Brandbare materialen zoals papier, karton, hout en chemicaliën kunnen snel vlam vatten en brand veroorzaken. Zorg ervoor dat deze materialen op een veilige afstand van warmtebronnen en apparatuur worden opgeslagen.
 3. Rookbeleid: Stel een rookbeleid op voor het bedrijf en zorg ervoor dat werknemers zich hieraan houden. Rookmelders kunnen ook worden geïnstalleerd om het risico op brand door roken te verminderen.
 4. Brandveiligheidsapparatuur: Installeer de juiste brandbeveiliging, zoals rookmelders, brandblussers en brandalarmen. Zorg ervoor dat deze apparatuur regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden.

Evacuatieplan

Naast het nemen van preventieve maatregelen is het ook belangrijk om een evacuatieplan te hebben voor het geval van brand. Een goed evacuatieplan moet het volgende bevatten:

 1. Duidelijke instructies: Het evacuatieplan moet duidelijke instructies bevatten over wat werknemers moeten doen in geval van brand. Er moet een duidelijk aangegeven vluchtroute zijn en werknemers moeten weten waar ze naartoe moeten gaan om het gebouw veilig te verlaten.
 2. Vluchtroutes: Het plan moet duidelijke vluchtroutes bevatten, met aanduidingen van de nooduitgangen en verzamelplaatsen buiten het gebouw. Zorg dat de vluchtroutes vrij zijn van obstakels en goed verlicht zijn.
 3. Training: Zorg ervoor dat alle werknemers getraind zijn in het evacuatieplan en weten wat ze moeten doen in geval van brand.

Wat te doen bij brand

Als er brand uitbreekt in het bedrijf, is het van cruciaal belang om snel te handelen. Hier zijn enkele stappen die werknemers moeten nemen bij brand:

 • Brandalarm: Als het brandalarm afgaat, volg dan het evacuatieplan en verlaat het gebouw via de aangewezen vluchtroutes.
 • Bel de Brandweer: Bel de Brandweer onmiddellijk en geef de locatie van de brand door. Zorg ervoor dat iedereen in veiligheid is voordat je terugkeert naar het gebouw.
 • Gebruik brandblussers: Gebruik alleen brandblussers als je getraind bent in het gebruik ervan en als de brand nog klein is. Als de brand te groot is om te blussen, verlaat dan onmiddellijk het gebouw. Zorg ervoor dat alle werknemers weten hoe ze de brandblussers moeten gebruiken en waar ze zich bevinden.
 • Verzamelplaats: Verzamel op een veilige locatie buiten het gebouw en wacht op instructies van de brandweer.
 • Laatste controle: Zorg ervoor dat iedereen veilig is en controleer of er nog iemand achterblijft in het gebouw.


Brandbeveiliging door Varel Security

Bij Varel Security begrijpen we het belang van brandbeveiliging voor bedrijven en hun werknemers. Voorkomen is beter dan genezen en als BOSEC-gecertificeerd beveiligingsbedrijf helpen wij je daarom graag bij het implementeren van de juiste brandbeveiliging en procedures.

Onze deskundige adviseurs geven je graag advies over de beste oplossingen voor jouw bedrijf. We installeren de juiste apparatuur, waaronder rookmelders, brandalarmen en brandcentrales, en zorgen ervoor dat deze goed werken en onderhouden worden.

Onze brandbeveiligingsdiensten omvatten het hele spectrum, van risicoanalyse en ontwerp tot installatie en onderhoud. Bij Varel Security streven we ernaar om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf altijd veilig blijft en dat je gemoedsrust hebt dat je goed voorbereid bent in geval van brand.

Contacteer ons vandaag nog om te zien hoe we je kunnen helpen bij het implementeren van preventieve maatregelen om jouw bedrijf te beschermen tegen brand.

Persoonlijk advies op maat van je bedrijf?

Een Varel Security-adviseur komt graag bij je langs voor een gratis veiligheidsanalyse. Zo tillen we de brandbeveiliging van je bedrijf naar een hoger niveau. Heb je een vraag of probleem voor ons? We helpen je met veel plezier verder.

Meer blogartikels

1920 house burning with fire generative art by a i
Tips & tricks
Voor woningen
Brandbeveiliging

Brandgevaar in de zomer: tips om veilig te blijven

Zonneschijn en droogte: een gevaarlijke mix voor een zomerbrand. Ontdek hoe je veilig kunt blijven en je woning kunt beschermen tegen brandrisico's.