Gezin-in-brandveilige-woning

Maak je woning brandveilig met deze handige checklist

Elke minuut telt als het gaat om brandveiligheid in je woning. Deze blog is je gids naar een veiliger thuis, met een uitgebreide brandpreventie checklist en tips om brandgevaar te verminderen. Ontdek waar je op moet letten, wat je absoluut niet mag doen en welke brandbeveiligingssystemen een aanrader zijn.

Wat is brandpreventie en waarom is het zo belangrijk?

Brandpreventie betreft de maatregelen die je kunt nemen om de kans op brand in je woning te minimaliseren en om de gevolgen te beperken als er toch brand ontstaat.

Zie het niet enkel als een taak op je to-do lijst, maar als een investering in het welzijn van jezelf en je dierbaren. Een kleine inzet nu kan een wereld van verschil maken als het er echt toe doet.

Hoe maak je jouw woning brandveilig?

Brandpreventie checklist

Zelf actie ondernemen voor een brandveilige woning? Raadpleeg de volgende checklist voor essentiële acties, dingen die je moet vermijden en welke items onmisbaar zijn.


Waarop je moet letten

  • Keukenveiligheid: Houd altijd een brandblusser en een blusdeken binnen handbereik in de keuken. Leer jongere gezinsleden hoe ze de brandblusser en het blusdeken moeten gebruiken.
  • Elektrische toestellen: Verwijder alle elektrische apparaten uit stopcontacten als ze niet in gebruik zijn. Gebruik timers voor apparaten die je regelmatig vergeet uit te schakelen.
  • Dampkap: Voer regelmatig onderhoud uit aan de dampkap in je keuken. Vervang filters en reinig het binnenwerk minstens een keer per half jaar.
  • Schoorsteenonderhoud: Als je een houtkachel, pelletkachel of andere cv-installatie hebt die aan een schoorsteen is gekoppeld, zorg er dan voor dat de schoorsteen regelmatig wordt gereinigd om schoorsteenbranden te voorkomen.
  • Stekkerdozen: Vermijd te veel apparaten op één stekkerdoos aan te sluiten en gebruik stekkerdozen met overbelastingsbeveiliging.

  • Seizoensgebonden schoonmaak: Voer niet alleen een lenteschoonmaak uit maar ook een zomer-, herfst- en winterschoonmaak. Hiermee verminder je het aantal brandbare objecten in je woning en houd je de vluchtwegen vrij.
  • Droogkast onderhoud: Een droogkast is een frequente oorzaak van huisbranden. Maak de filter na elk gebruik schoon en zorg jaarlijks voor een grondige reiniging van de afvoerbuis.


Wat je zeker niet mag doen

  • Afval verbranden: Vermijd het verbranden van afval in je kachel of open haard. Gebruik geschikte brandstoffen en houd een emmer zand bij de hand om eventueel vuur te doven.
  • Opladers: Laat telefoon- of laptopopladers niet onbeheerd achter en zorg ervoor dat ze niet oververhit raken. Koop opladers met overhittingsbeveiliging.
  • Blussen met water: Blus een brandende frituurketel of elektrisch apparaat nooit met water. Gebruik in plaats daarvan een blusdeken of schuimblusser.
  • Verlengsnoeren: Gebruik geen verlengsnoeren als permanente oplossing voor je elektrische behoeften. Laat extra stopcontacten installeren door een gecertificeerde elektricien.
  • Onveilig gebruik van magnetron: Verwarm geen brandbare materialen in de magnetron. Houd het bij het verwarmen van voedsel en dranken.


Haal brandbeveiliging in huis

  • Brandblussers: Houd een brandblusser bij de hand, bij voorkeur een schuimblusser.
  • Installeer rookmelders: Minimaal één per verdieping, en in de buurt van slaapkamers. Kies rookmelders met een testknop en lange batterijduur. Rookmelders zijn niet alleen verplicht maar bieden ook vroegtijdige waarschuwing waardoor je kostbare tijd wint om te evacueren.
  • Investeer in een professioneel brandbeveiligingssysteem: Een geavanceerd brandalarmsysteem dat direct is verbonden met een alarmcentrale kan levensreddend zijn. Door deze connectie ben je niet alleen sneller op de hoogte, maar is hulp ook sneller ter plaatse.

Na het volgen van deze brandpreventie checklist ben je al een heel eind op weg naar een brandveiliger thuis. Maar vergeet niet, het hart van iedere brandveilige woning is een betrouwbaar brandalarmsysteem. Onze systemen bieden de nieuwste technologie én zijn 24/7 verbonden met een alarmcentrale.

Neem die laatste, cruciale stap in uw brandpreventieplan en investeer in een systeem dat je gemoedsrust en veiligheid biedt.

Persoonlijk advies op maat van je woning?

Een Varel Security-adviseur komt graag bij je langs voor een gratis veiligheidsanalyse. Zo tillen we de brandveiligheid van je woning naar een hoger niveau.

Meer blogartikels

20220819 yappa varel security WEB 587
Voor woningen
Voor bedrijven
Alarmsystemen

Jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem

Ontdek in onze blog waarom het cruciaal is om je alarmsysteem te onderhouden, welke voordelen het biedt en hoe wij ervoor zorgen dat je systeem altijd up-to-date en functioneel blijft.

Beveiligingstechnieker plaatst bekabeling beveiliging bedrijf
Voor woningen
Voor bedrijven
Alarmsystemen

Bekabelde versus draadloze beveiliging

Bekabelde of draadloze beveiliging, welke is het beste? Duik met ons mee in deze blog en vind de perfecte match voor jouw woning of bedrijf.

1920 house burning with fire generative art by a i
Tips & tricks
Voor woningen
Brandbeveiliging

Brandgevaar in de zomer: tips om veilig te blijven

Zonneschijn en droogte: een gevaarlijke mix voor een zomerbrand. Ontdek hoe je veilig kunt blijven en je woning kunt beschermen tegen brandrisico's.