Beveiligingstechnieker plaatst inbraakdetectie bij bedrijf

jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem

Het onderhouden van je alarmsysteem is essentieel voor optimale veiligheid en prestaties. Ontdek in onze blog waarom dit zo cruciaal is, welke voordelen het biedt en hoe wij ervoor zorgen dat je systeem altijd up-to-date en functioneel blijft.

Is een jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem verplicht?

Ja, een jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem is wettelijk verplicht. Het is een essentiële maatregel om te zorgen dat je alarmsysteem altijd aan de INCERT-vereisten voldoet en dat het betrouwbaar functioneert om een optimale beveiliging te garanderen

Waarom is het belangrijk om je beveiligingssysteem jaarlijks te laten controleren?

Het jaarlijks laten controleren van je beveiligingssysteem is van cruciaal belang voor de betrouwbaarheid en effectiviteit van je beveiliging. Een goed onderhouden systeem zorgt voor continue bescherming tegen inbraak, minimaliseert de kans op valse alarmen, en garandeert dat het systeem optimaal functioneert tijdens een werkelijke inbraakpoging.

Bovendien is een regelmatig onderhouden en gecontroleerd systeem een vereiste van verzekeringsmaatschappijen, wat helpt bij het garanderen van een adequate risicodekking tegen diefstal en andere beveiligingsincidenten.


Zo ziet een jaarlijks onderhoud van je inbraakbeveiliging eruit:

Wij nemen proactief contact op met klanten voor het inplannen van een onderhoudsafspraak, en het is voor de efficiëntie van het proces bevorderlijk als de klant thuis aanwezig is. Een typisch onderhoud bevat de volgende stappen:

  • Controleren van detectiebereik: De geplaatste detectoren worden geëvalueerd om hun detectiebereik te verzekeren.
  • Inspectie van sturingen: We testen sturingselementen zoals sirenes en lichtschakelingen om hun correcte werking te garanderen.
  • Capaciteitscheck van de accu’s (noodvoedingen): De accu's worden gecontroleerd op hun vermogen om in noodgevallen te functioneren.
  • Doormelding naar de meldkamer of opgegeven personen: De communicatieprotocollen worden getest om een tijdige en accurate alarmmelding te verzekeren.
  • Algemene staat van de installatie: Een algehele evaluatie wordt uitgevoerd om de goede staat van de installatie te bevestigen.
  • Documentatie in het wettelijk onderhoudsboekje: Alle onderhoudsactiviteiten worden zorgvuldig gedocumenteerd volgens de wettelijke vereisten.

  De duur van het onderhoud varieert afhankelijk van het specifieke systeem, maar neemt gemiddeld een halfuur tot een uur in beslag.


  Hoeveel kost een jaarlijks onderhoud van mijn alarmsysteem?

  Het jaarlijks onderhoud van een alarmsysteem is maatwerk, waarbij de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Elke installatie is anders, en de grootte van uw systeem, het aantal detectoren en de technologische specificaties hebben allemaal invloed op wat er nodig is voor een effectief onderhoud.

  Bij kleinere systemen kan het onderhoud relatief snel en eenvoudig zijn, terwijl grotere of meer complexe systemen meer tijd en aandacht vereisen. Het is daarom essentieel dat het onderhoudsplan precies is afgestemd op de specifieke kenmerken en vereisten van uw beveiligingssysteem.

  Neem contact op voor een gedetailleerde bespreking van uw systeem en een onderhoudsvoorstel op maat. Zo blijft u niet alleen met een gerust hart achter, maar zorgt u er ook voor dat uw systeem blijft voldoen aan de vereisten van uw verzekeraar en de INCERT-normen, waardoor uw eigendom te allen tijde optimaal beveiligd is

  Graag meer informatie over het onderhoud van je alarmsysteem?

  Een Varel Security-adviseur komt graag bij je langs voor een gratis veiligheidsanalyse. Zo tillen we de brandveiligheid van je woning naar een hoger niveau.

  Meer blogartikels

  Gezin-in-brandveilige-woning
  Voor woningen
  Brandbeveiliging

  Maak je woning brandveilig met deze handige checklist

  Elke minuut telt als het gaat om brandveiligheid in je woning. Deze blog is je gids naar een veiliger thuis, met een uitgebreide brandpreventie checklist en tips om brandgevaar te verminderen.

  Beveiligingstechnieker plaatst bekabeling beveiliging bedrijf
  Voor woningen
  Voor bedrijven
  Alarmsystemen

  Bekabelde versus draadloze beveiliging

  Bekabelde of draadloze beveiliging, welke is het beste? Duik met ons mee in deze blog en vind de perfecte match voor jouw woning of bedrijf.

  1920 house burning with fire generative art by a i
  Tips & tricks
  Voor woningen
  Brandbeveiliging

  Brandgevaar in de zomer: tips om veilig te blijven

  Zonneschijn en droogte: een gevaarlijke mix voor een zomerbrand. Ontdek hoe je veilig kunt blijven en je woning kunt beschermen tegen brandrisico's.