Beveiligingstechnieker plaatst brandsirene in industriële setting

Hoe maak ik mijn bedrijf brandveilig?

Het brandveilig maken van je bedrijf is noodzakelijk om uw bedrijf en werknemers te beveiligen. Maar als werkgever ben je wettelijk ook verplicht om te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen. Zo niet, dan kan je strafrechtelijk vervolgd worden voor nalatigheid.

Om dit te voorkomen, geven we je graag mee hoe je stap per stap jouw bedrijf brandveilig maakt. Op die manier loop je geen risico voor het verloren laten gaan van je levenswerk.

1. Stel een risicoanalyse op

Dit is de eerste wettelijke verplichting waar je als werkgever aan onderworpen bent. De risicoanalyse is een goede oefening om de huidige brandveiligheid in kaart te brengen. Dit vormt dan ook de basis van het hele brandpreventiebeleid van jouw onderneming.

Wat mag je verwachten van een risicoanalyse?

De risicoanalyse is een oefening waardoor je op een andere manier naar je bedrijf leert kijken. Je spit een keer je bedrijf van kop tot teen uit om te weten te komen waar de zwakke punten liggen. Aan de hand van deze oefening weet je waar je de focus op moet leggen bij jouw brandbeveiliging.

In de oefeningen komen volgende thema’s aan bod:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat bepaalde brand ontstekende stoffen tegelijkertijd aanwezig zijn op je bedrijfssite?
  • Wat is de grootte van je onderneming?
  • Hoeveel mensen kunnen er maximum aanwezig zijn op eenzelfde moment in de onderneming?
  • Hoe is je bedrijfssite ingedeeld?
  • Werk je samen met externe partijen? En welke werken voeren deze uit?

Kortom: de analyse geeft een voorspelling van de kans op een brand in je onderneming. Een voorspelling heeft geen vat op de realiteit, maar het is wel goed om je een keer te doen stilstaan bij de potentiële risico’s die er zijn.

Handdrukknop langs evacuatieplan in bedrijf

2. Brandbestrijdingsdienst in het leven roepen

Een brandbestrijdingsdienst houdt toezicht op het brandbeveiliging protocol binnen een onderneming. Het zorgt ervoor dat eventuele brandmeldingen daadwerkelijk opgevolgd en correct afgehandeld worden.

Een andere belangrijke taak van een brandbestrijdingsdienst is toezien op een correcte evacuatie indien nodig. Dit evacuatieplan wordt na de risicoanalyse in overleg met experts uitgestippeld, zodat iedereen op een zo veilig mogelijke manier je bedrijfssite kan verlaten indien er een brand optreedt.

Een brandbestrijdingsdienst is overigens niet van toepassing voor elk type bedrijf. Een dienst als deze wordt in het leven geroepen door grote bedrijven of ondernemingen die een grote kans hebben om het slachtoffer te worden van een genadeloze brand.

Goede voorbeelden van bedrijven als dit zijn er die actief zijn in de chemie.


3. Installeren van brandbeveiliging

Naast dit allemaal is het belangrijk om te beschikken over een automatische brandbeveiliging. Wanneer je zeker wilt zijn dat je beschikt over kwaliteitsvolle brandbeveiliging, ga dan op zoek naar een bedrijf dat BOSEC-gecertificeerd is en installaties kan uitvoeren volgens de norm NBN S 21-100 1 & 2.

Bij Varel Security beschikken we bijvoorbeeld over dit certificaat omdat we brandbeveiliging heel serieus nemen. Net zoals je als werkgever dat moet doen.

Brandbeveiliging laat je daarnaast best ook op maat maken. Het is namelijk zo dat niet elke branddetector of rookmelder overal geplaatst kan worden.

Afhankelijk van de te beveiligen ruimte, aarde van de activiteit en hoogte van het pand kunnen puntdetectoren, beams, aspiratie en thermische kabel geplaatst worden.


Conclusie

De brandbeveiliging van je bedrijfssite is niet iets waar je licht mag overgaan. We kunnen je niet hard genoeg op hart drukken om een waterdicht plan te hebben wat betreft je brandbeveiliging.

Stel een risicoanalyse op, zodat je op de hoogte bent van de zwakke punten binnen uw onderneming.

Heeft jouw bedrijf een waterdicht plan?

Een Varel Security-adviseur komt graag bij je langs voor een gratis veiligheidsanalyse. Zo tillen we de beveiliging van je bedrijf naar een hoger niveau. Heb je een vraag of probleem voor ons? We helpen je met veel plezier verder.

Meer blogartikels

20220819 yappa varel security WEB 587
Voor woningen
Voor bedrijven
Alarmsystemen

Jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem

Ontdek in onze blog waarom het cruciaal is om je alarmsysteem te onderhouden, welke voordelen het biedt en hoe wij ervoor zorgen dat je systeem altijd up-to-date en functioneel blijft.

Beveiligingstechnieker plaatst bekabeling beveiliging bedrijf
Voor woningen
Voor bedrijven
Alarmsystemen

Bekabelde versus draadloze beveiliging

Bekabelde of draadloze beveiliging, welke is het beste? Duik met ons mee in deze blog en vind de perfecte match voor jouw woning of bedrijf.