Besneeuwde stad in de winter met kerstlichten

Jaarlijks meer inbraken tijdens de winter: Hoe komt het en wat doe je eraan?

De winter brengt niet alleen feestvreugde, maar ook een verhoogd risico op inbraken. Ontdek waarom en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Vraag je offerte aan

De winter kan een mooie periode zijn. De gezellige tijd rond kerst, feesten met de familie en knusse dagen op de zetel. Helaas betekent winter ook hoogdagen voor inbrekers.

Wist je dat tijdens de wintermaanden het aantal inbraken met 53% stijgt? En dat een winterinbraak je gemiddeld 3.022 euro kost? De eindejaarsperiode is helaas een zeer winstgevende periode voor inbrekers en dieven.

Waarom zijn er meer inbraken tijdens de donkere maanden?

Omdat het tijdens de wintermaanden vroeger donker is. Inbrekers slaan liefst snel en ongezien hun slag. In het donker zijn ze minder zichtbaar en kunnen ze gemakkelijker hun gang gaan.

Maar let op, ook overdag gebeuren er inbraken. Sluit je woning of bedrijf dus steeds goed af wanneer je weg gaat.

Je bent tijdens de feestdagen ook vaker weg van huis. Inbrekers surveilleren op voorhand langs je woning of bedrijf en merken een lek in je beveiliging snel op. Als je van huis weg bent, slaan ze genadeloos toe.

Hoe kan je inbraak voorkomen?

We geven je graag enkele tips om inbraak in je woning of bedrijf te voorkomen.

  • Sluit je ramen en deuren. Deze zijn een vanzelfsprekend kwetsbaar punt in je woning of bedrijfspand. Door bijvoorbeeld magneetcontacten te plaatsen, schrik je mogelijke dieven af. Dit systeem houdt in de gaten of je ramen en deuren geopend worden en geven je hiervan een melding.

  • Zorg dat je huis er altijd bewoond uitziet. Laat lichten branden of gebruik tijdschakelaars.

  • Maak goede afspraken met je buren. Zij kunnen controleren als er iets ongewoons gebeurt en eventueel jezelf en de hulpdiensten waarschuwen.

  • Verstop je sleutel niet onder de deurmat of bloempot. Op deze plaatsen zullen dieven eerst gaan kijken.

    Inbraakcijfers in België

    Volgens recente statistieken van de politie was 2022 een jaar waarin de alertheid en preventie in België op de proef werden gesteld. Een indrukwekkende 39.934 woninginbraken kwamen aan het licht, wat een stijging van 15,6% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Maar ook bedrijven bleven niet gespaard. Met name de horecasector trok de aandacht van inbrekers, wat resulteerde in 7.643 inbraken over het hele jaar.

    Het totale plaatje? Maar liefst 50.153 inbraken in één jaar. Maar wat vooral opviel, was de voorkeur van inbrekers voor de wintermaanden. In december 2022 registreerden we een piek van 5.235 inbraken, wat een stijging is van maar liefst 53% vergeleken met de 3.416 inbraken in juni. Het is een krachtige reminder dat, terwijl de dagen korter worden en de nachten langer, onze waakzaamheid en voorzorgsmaatregelen moeten toenemen.

    Investeer in een sterk beveiligingssysteem

    Een goed beveiligingssysteem schrikt indringers af met een sirene én heeft een preventieve werking: inbrekers breken minder in snel in bij woningen en bedrijven met een professioneel alarmsysteem. Systemen voor inbraakbeveiliging verhogen ook de pakkans en bemoeilijken de toegang tot je woning.

    Met onze camerabewaking hou je 24/7 een oogje in het zeil. Je kan op elk moment controleren wat er zich afspeelt in en rondom je woning/bedrijf.

    Let wel op, bij minder kwalitatieve beveiligingssystemen gaan inbrekers ongestoord hun gang. Het is belangrijk dat je systeem grondig uitgedacht en geïnstalleerd wordt.

    Persoonlijk advies voor je woning/bedrijf?

    Een Varel Security-adviseur komt graag bij je langs voor een gratis veiligheidsanalyse. Heb je een vraag of probleem voor ons? We helpen je met veel plezier verder.