Steeds meer particulieren kiezen voor camerabewaking in hun woning of tuin. Bewakingscamera’s in de tuin hebben het voordeel dat je – zonder buiten te komen – kan controleren wat er in je tuin gebeurt. Om ’s nachts beelden te kunnen maken, zijn steeds meer camera’s uitgerust met infrarooddetectoren.
Camera’s dienen steeds bekabeld te worden over een UTP, camera’s zijn POE gevoed waardoor zowel de voeding als de data over één kabel loopt. Beelden kunnen eenvoudig op smartphone en tablet bekeken worden, maar ook verschijnen in een dedicated scherm in de keuken. Je kan de beelden zelfs laten doorsturen naar een apart kanaal op de televisie in je slaapkamer of elk ander toegankelijk scherm. Technisch is vrijwel alles mogelijk, maar mag het ook wettelijk?
Camerabeelden delen op Facebook?
We zien dat steeds meer bezitters van bewakingscamera’s beelden online plaatsen of via sociale media verspreiden wanneer ze slachtoffer werden van een overval of inbraak. Ze hopen dat door het delen van de beelden iemand de daders herkent en deze zo geïdentificeerd en gearresteerd worden. De Privacycommissie is hier heel duidelijk over: het publiceren van de camerabeelden van eender welke persoon zonder diens toestemming, is wettelijk niet toegelaten.
Mag ik bewakingscamera’s thuis plaatsen?
Het is in principe geen probleem om thuis bewakingscamera’s te installeren. Je moet hiervoor ook geen aangifte doen of toelating vragen bij de Privacycommissie, op voorwaarde dat deze camera’s alleen je eigen privéterrein of woning filmen. Dit betekent dat je niet de openbare weg in beeld mag brengen en ook niet de tuinen en woningen van buren. In principe mag een openbare weg nooit door een particulier gefilmd worden.
Wanneer het onmogelijk is om een bewakingscamera te plaatsen zonder dat je de tuin van de buren of de openbare weg in beeld brengt, dan bestaat hiervoor een technische oplossing. Zo is het mogelijk om bepaalde delen van het beeld automatisch te ‘verpixelen’. Je mag de opgenomen beelden wettelijk maximum dertig dagen bewaren.
Wat als je vermoedt dat de buren jouw tuin of woning in beeld brengen?
Best spreek je eerst je buren hierop aan en vraag je hen of dit inderdaad het geval is. Probeer samen tot een oplossing te komen.
Wanneer je zeker bent dat de buren jouw tuin of woning filmen én zij willen de instellingen van de camera’s niet aanpassen, dan kan je de wijkagent inschakelen. Deze kan de camerabeelden opvragen en controleren wat er gefilmd wordt.