Onheilspellende inbreker in donkere straat onder lamp

Wat te doen na een inbraak?

Ze hebben ingebroken, wat nu? Wij goten de stappen die je moet ondernemen in een duidelijk stappenplan.

Vraag je offerte aan

In 2020 werd er om de 15 minuten in België ingebroken. Dit komt neer op 94 inbraken per dag. Heel wat Belgen komen dagelijks nog in contact met inbraak. Het is belangrijk om na een inbraak de juiste stappen te ondernemen, een foutje is namelijk vlug gebeurd. Maar hoe pak je dit best aan?

1. Bel de politie op het 101-noodnummer

  • Ga zelf nooit de confrontatie aan met inbrekers.
  • Probeer zoveel mogelijk te observeren als je de inbreker op heterdaad betrapt: kijk naar kledij, uiterlijke kenmerken, vluchtrichting en vluchtmiddel.

2. Raak niks aan en ruim niets op

  • Als je kan vermijden het huis binnen te gaan, doe dit en wacht tot de politie er is.
  • Verplaats niets en ruim niets op in afwachting van de politie. Anders gaan er sporen verloren.
  • Wacht met het herstellen van ramen en deuren.
  • Neem foto’s van de inbraak (sporen, schade, enz..)
  • Wijs de politie gerust op mogelijke tekenen van sporen.

3. Blokkeer je bankkaarten en/of officiële documenten

Bel cardstop op 070 344 344 of surf naar www.cardstop.be als de inbrekers je bankkaarten hebben gestolen. Officieel document ontvreemd? Of het nu gaat over een paspoort, ID-kaart of een verblijfsvergunning, laat ze blokkeren door contact op te nemen met DOC STOP via het nummer 00800/2123 2123 of via www.docstop.be.

4. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij, ook in geval van poging tot inbraak

Geef je verzekeraar zoveel mogelijk informatie: proces-verbaal, inventarislijst, foto’s van gestolen voorwerpen, aankoopfacturen enz.

5. Denk aan jezelf

Het slachtoffer worden van inbraak kan allerhande gevolgen met zich meebrengen. Wetende dat een onbekende je woning is binnengedrongen is vaak traumatiserend en geeft je een onveilig gevoel. Als deze gevolgen blijven duren en je levenskwaliteit daaronder te lijden heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een hulpdienst.

Deze dienst komt onmiddellijk na de feiten en op korte termijn tussen. Je kan hier terecht voor morele steun, advies of een luisterend oor.

  • Je huisarts

Neem zeker contact op met je huisarts, want je huisarts kent je goed en kan je de nodige ondersteuning en gepaste begeleiding voorzien.

6. Tref extra maatregelen in de toekomst

Bij 1 op 12 mensen die slachtoffer zijn van inbraak, wordt binnen korte tijd opnieuw ingebroken. Tref de juiste maatregelen om inbraak in de toekomst te voorkomen, inbrekers kiezen bewust huizen waar het makkelijk(er) is om in te breken. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Onze inbraakpreventie checklist helpt je alvast op weg.

Met deze checklist verminder je het risico op inbraak maar houd je hardnekkige inbrekers helaas niet tegen. Graag helemaal zeker zijn? Investeer in een sterk beveiligingssysteem.

Een goede beveiliging is erg waardevol als preventiemiddel. Hiermee ben je gewaarschuwd als er inbrekers in huis zijn. De visuele aanwezigheid van een alarmsysteem schrikt ongewenst bezoek af. Onze beveiligingsadviseurs komen graag bij je langs om de mogelijkheden te overlopen.

Graag een afspraak? Contacteer ons of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Downloadable
Checklist: 10 tips om het risico op inbraak te verkleinen
We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy disclaimer.
Close-up van persoon die app van Varel Security op gsm gebruikt

Meer blogartikels

20220819 yappa varel security WEB 587
Voor woningen
Voor bedrijven
Alarmsystemen

Jaarlijks onderhoud van je alarmsysteem

Ontdek in onze blog waarom het cruciaal is om je alarmsysteem te onderhouden, welke voordelen het biedt en hoe wij ervoor zorgen dat je systeem altijd up-to-date en functioneel blijft.

Gezin-in-brandveilige-woning
Voor woningen
Brandbeveiliging

Maak je woning brandveilig met deze handige checklist

Elke minuut telt als het gaat om brandveiligheid in je woning. Deze blog is je gids naar een veiliger thuis, met een uitgebreide brandpreventie checklist en tips om brandgevaar te verminderen.

Beveiligingstechnieker plaatst bekabeling beveiliging bedrijf
Voor woningen
Voor bedrijven
Alarmsystemen

Bekabelde versus draadloze beveiliging

Bekabelde of draadloze beveiliging, welke is het beste? Duik met ons mee in deze blog en vind de perfecte match voor jouw woning of bedrijf.